21–27 maj Master- & lärarstudenter

Karl-Erik Birt Berglund

Sverige, f. 1986
+46739136296
Utställning: 21-27 maj


Almosth Through the Theory of a Whole

Mitt examensprojekt Almost Through the Theory of a Whole undersöker teorin om en ihålig jord, konspiratoriskt tänkande och konspirationsteorier. Den moderna teorin om en ihålig jord har sina rötter i 1600-talet och har senare förgrenat sig i olika riktningar för att införliva idéer om förlorade kontinenter, mystik, flygande tefat, New Age-religion, buddistiska legender, science fiction-tidningar, urgamla utomjordiska civilisationer och så vidare.
I Almost Through the Theory of a Whole, har jag återuppbyggt den ihåliga jorden med hjälp av artificiell intelligens och neurala nätverk, och använt mig av den rika litteraturen om dessa teorier genom historien för att skapa bilder, videor och poetiska brottstycken. Samtidigt har jag också kartlagt teoriernas förgreningar.
Syftet med projektet har varit att undersöka och visualisera konspiratoriskt och pseudovetenskapligt tänkande; hur idéer och koncept hänger ihop och konstrueras, och om hur fakta och fiktion smälter samman genom denna historia.