21–27 maj Master- & lärarstudenter

Sang (Susan) Jiang

Kina, f. 1996
46769343831
Utställning: 21-27 maj


Söta Saker I Mitt Liv

Mitt examensarbete, Söta saker i mitt liv är ett pågående arbete som har sitt ursprung i min rena kärlek för de ikoniska sötsaker som har varit en del av mitt liv. Jag har tagit fram en performativ smyckeskollektion inspirerad av en av mina favoriträtter i kinesisk gatumat, tanghulu. Avsikten var att i första hand undersöka orsakerna till min nedärvda kärlek för sötsaker. Jag försökte undersöka skillnaden mellan själva maten och den visualiserade tanghulu-bild som funnits inpräglat i mitt medvetande under hela processen. Forskningsprocessen för denna specifika kinesiska gatumat tog mig tillbaka till min barndoms hemstad. Den fysiska separationen skapade en möjlighet för mig att se på maten rationellt genom historisk forskning, dokumentation och intervjuer i ämnet gatumat; dessa olika perspektiv lades till mitt otydliga barndomsminne. Denna forskningsperiod gjorde det också möjligt för mig att utveckla en djupare förståelse för det grundläggande material som jag använder för att skapa mina smycken, emalj. Emaljeringsprocessen hjälpte mig att ompröva den ursprungliga matens textur, mönster och smak.

Mitt arbete är baserat på personliga erfarenheter som innehåller godis, drömmar, minnen, tro och kärlek. Kollektionen Söta saker i mitt liv var inte en direkt produkt av fantasin.

Mitt arbete med emaljering är den bästa metoden för att fånga tiden. Processen att skapa dessa konstverk har inte bara sitt ursprung i det förflutna, utan tillät mig också att gå tillbaka i tiden. Minnesprocessen blev därför grundläggande för min primära forskning. Men jag injicerade också innovation i dessa nya skapelser. Jag valde att skapa en serie lekfulla performativa smycken som visar den pågående ackumuleringen av kunskap i mina emalj- och silversmidesarbeten.

Även om verket har sitt ursprung i det förflutna hyllar kollektionen Söta saker i mitt liv nutiden genom sina nya formaliserade egenskaper.